11.11.2021

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 09.11.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta U.F., asistentă medicală, pentru săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor de luare de mită, prevăzute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, fals informatic, prevăzută de art. 325 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și fals intelectual în formă continuată, prevăzută de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Din materialul probatoriu administrat până în prezent a rezultat că suspecta U.F., în calitate de asistentă medicală în cadrul Cabinetului medical de familie …, din comuna I…, județul Gorj, având ca atribuții de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti COVID 19, introducerea în sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate și eliberarea adeverințelor de vaccinare (activități reglementate de Ordinul nr. 645/501/2021 al Ministrului Sănătății), a pretins și primit cu titlu de mită atât direct, cât și prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 și 1500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecințe juridice, eliberând în fals mai multe adeverințe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate, după cum urmează:

În data de 20.09.2021 a introdus în evidența informatizată datele pentru șapte persoane  și a emis în fals șapte adeverințe de vaccinare, fără ca operațiunea de vaccinare să fie realizată efectiv.

În aceeași zi a pretins și primit cu titlu de mită de la două persoane, în incinta cabinetului medical, sume de bani, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidența informatizată și a emite în fals adeverințe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19.

În data de 21.09.2021 a introdus în evidența informatizată datele pentru două persoane  și a emis în fals două adeverințe de vaccinare, fără ca operațiunea de vaccinare să fie realizată efectiv.

În aceeași zi a pretins și primit cu titlu de mită, în incinta cabinetului medical, sumele de câte 1000 lei, de la două persoane, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidența informatizată și a emite în fals adeverințe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19.

În data de 30.09.2021 a introdus în evidența informatizată datele pentru o persoană și a emis în fals o adeverință de vaccinare, fără ca persoana respectivă să fie prezentă în incinta cabinetului medical, fiind prezentată doar o copie a actului de identitate aparținând acesteia.

În aceeași zi a pretins și primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 1500 lei, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu conform celor menționate mai sus.

În data de 12.10.2021 a introdus în evidența informatizată datele pentru șase persoane și a emis în fals șase adeverințe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată.

În aceeași zi a pretins și primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2000 lei, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu conform celor menționate mai sus.

În cursul zilei de 10.11.2021 s-au desfășurat percheziții la domiciliul suspectei și la cabinetul medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea.

Activitățile de urmărire penală au fost desfășurate în cauză de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliției din cadrul Direcției Generale Anticorupție București, Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Gorj, Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, Poliției Orașului Turceni și Direcției de Operațiuni Speciale – Serviciul Operațiuni Speciale Gorj.

Totodată, procurorul a dispus reținerea preventivă a suspectei pentru 24 de ore, începând cu data de 11.11.2021, orele 00:30.

Ancheta continuă, pentru stabilirea adevărului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea de infracțiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acțiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.

                                   

PRIM-PROCUROR,