20.01.2021

 

C O M U N I C A T

 

                                                            

          Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

 În seara zilei de 19.01.2021, procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, desemnați să instrumenteze cauze având ca obiect infracțiuni de violență, au dispus reținerea, pentru o durată de 24 ore, începând cu ora 23.00, față de o persoană de sex masculin, în vârstă de 44 de ani, din com. Brastavățu, jud. Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la omor, prev. de art. 32 alin. 1 C.p. rap. la art. 188 alin. 1 C.p., cu aplic.art.77 alin.1 lit.a C.p.

  În fapt, s-a reținut că în seara zilei de 03.01.2021, în jurul orei 21:00, inculpatul împreună cu alte 2 persoane, pe fondul unui conflict anterior, s-au deplasat la un bar din apropierea locuinței, împrejurare în care au agresat-o pe victima R.S., (un bărbat în vârstă de 39 de ani din localitatea Scornicești jud.Olt),  cu obiecte contondente,  precum și cu pumnii și picioarele, lovind-o peste tot corpul dar, în special, în zona capului, lovituri în urma cărora victima a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 60 – 70 de zile de îngrijiri medicale, cu punerea în primejdie a vieții.

Pentru încadrarea juridică în infracțiunea de tentativă la omor,  s-a avut în vedere zona vitală vizată de către inculpat, respectiv zona capului, obiectul vulnerant folosit, respectiv  rangă/levier metalic, precum și concluziile preliminarii eliberate la data de 19.01.2021 de către SJML Olt din care rezultă că victima a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure, cel puțin unul de formă alungită, care au necesitat pentru vindecare 60 – 70 zile de îngrijiri medicale, cu precizarea că leziunile traumatice suferite au pus în primejdie viața victimei.

De asemenea, s-a avut în vedere  că inculpatul a fost însoțit de alte două persoane, considerent pentru care la încadrarea juridică s-a reținut și circumstanța agravantă prev.de art.77 alin.1 lit.a C.p., respectiv săvârșirea faptei de 3 sau mai multe persoane împreună.

          În cursul zilei de astăzi urmează a se formula propunere de arestare preventivă.

          Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.