27.05.2022

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus reținerea preventivă, pentru 24 de ore, începând cu data de 26.05.2022, orele 22:00, a patru suspecți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor, faptă prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal și tortură, faptă prevăzută de art. 282 alin. 1 lit. a Cod penal.

Se reține de procuror că în seara zilei de 20.05.2022, în intervalul orar 21:00 – 23:00, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, în calitate de agenți de poliție în cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul pentru Acțiuni Speciale, alcătuind o echipă de intervenție, având-o în custodie pe persoana vătămată D.C., cercetată la momentul respectiv în calitate de făptuitor, pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, prevăzute de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal, într-un dosar al  Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, au fost solicitați să acorde sprijin lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Orașului Novaci și însărcinați să asigure escorta persoanei vătămate.

Se arată că deși nu s-au confruntat cu o opoziție a victimei, atât în autospeciala aparținând M.A.I., cât și în incinta sediului Poliției Orașului Novaci, suspecții au exercitat acte de violență asupra acesteia, în timp ce se afla încătușată cu mâinile la spate, lovind-o cu intensitate deosebită cu pumnii, genunchii, picioarele încălțate cu ghete tip bocanc și baston tip tomfă, atât în zone vitale, respectiv ficat, torace, splină, coaste, cât și la nivelul brațelor și spatelui, producându-i multiple fracturi și rupturi ale organelor interne, leziunile traumatice produse necesitând pentru vindecare 40 – 45 de zile de îngrijiri medicale și au pus în primejdie viața victimei.

Se mai reține de procuror că în exercitarea actelor de violență suspecții au urmărit să producă persoanei vătămate D.C. suferințe fizice de o mare intensitate în scopul obținerii de informații de la aceasta, respectiv pentru a afla locul în care persoana vătămată ascunsese autoturismul implicat în săvârșirea infracțiunii de ultraj, având în vedere că persoana vătămată D.C. condusese anterior lucrătorii de poliție în alte locații decât cea reală.

Cercetările continuă, fiind efectuate de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de poliție judiciară din cadrul Compartimentului de Control Intern și Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a tuturor persoanelor vinovate de săvârșirea de infracțiuni în împrejurările descrise, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, dar această acțiune a procurorului nu este în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte.

 

 

 

PRIM PROCUROR,