04.05.2023

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, din data de 04.05.2023, s-a dispus reținerea preventivă, pentru 24 de ore, începând cu ora 14:50, a unui agent șef de poliție, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, desemnat șef de post, acesta având calitatea de suspect într-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Persoana menționată este cercetată pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, prevăzute de art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, două inftracțiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal și două infracțiuni de fals intelectual, prevăzute de art. 321 din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 din Codul penal.

Din materialul probatoriu administrat până în prezent rezultă suspiciunea rezonabilă că în data de 24.08.2020, în jurul orelor 15:00, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, efectuând un control în trafic pe sectorul de drum Gureni Peștișani, de pe raza comunei Peștișani, jud. Gorj, împreună cu alte persoane, cu ocazia opririi în trafic pentru control a autoturismului marca Mitsubishi cu nr. de înmatriculare …, care avea tractat un motocompresor cu nr. de înmatriculare …, care nu avea inspecția tehnică periodică valabilă (I.T.P.), suspectul nu a dispus măsurile legale constând în sancționarea contravențională a conducătorului auto cu amendă și ridicarea certificatului de înmatriculare al vehiculului.

          Totodată, suspectul nu a evidențiat în raportul întocmit, împrejurările privind oprirea vehiculelor susmenționate, solicitând  conducătorului auto să remită cu titlu de mită o sumă de bani unei angajate a SC … SRL, urmând ca angajata să remită ulterior respectiva sumă (500 de lei) agentului de poliție, pentru ca acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, conform celor sus-menționate.

De asemenea, a mai rezultat că agentul de poliție a primit, la data de 09.03.2023, orele 12:00, cu titlu de mită, de la investigatoarea cu identitatea …, suma de 850 de lei, (șase bancnote în cupiură de 100 de lei fiecare, o bancnotă în cupiură de 200 de lei și o bancnotă în cupiură de 50 de lei), pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și a nu aplica măsura suspendării permisului de conducere pentru abaterea constatată, respectiv depășire prin loc interzis prin călcarea liniei continue. Agentul de poliție a procedat la întocmirea în fals a unui proces-verbal de contravenție, în care a consemnat, contrar adevărului, că persoana respectivă ar fi săvârșit în calitate de pieton abaterea contravențională constând în traversarea neregulamentară.

Copia procesului verbal de sancționare contravențională nu a fost înmânată de către suspect persoanei în cauză.

Cercetările continuă, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, dar această acțiune a procurorului nu este în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție.