COMUNICAT de PRESĂ

  7 august 2023

 

 

Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților M.N., M.V., V.M. și Ț.E., toți lucrători de poliție, pentru săvârșirea, de către fiecare dintre aceștia, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal.

În rechizitoriul întocmit s-au reținut următoarele:

În data de 25 iulie 2019, M.N., în calitate de comisar șef de poliție și comandant al Poliției mun. Caracal, aflat la conducerea operațiunilor de căutare a minorei A. M. și de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate și a agresat-o, nu a evaluat și gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariția minorei și ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârșirea împotriva sa a infracțiunii de lipsire de libertate, nu a centralizat și diseminat în mod corespunzător către subalterni informațiile de importanță vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit și controlat în mod corespunzător echipele de căutare și nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgență a unui dosar penal, deși gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susținerea verificărilor polițienești aflate în derulare. Prin neîndeplinirea acestor obligații, inculpatul a încălcat dispozițiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției române, art. 4, 5 și art. 41 lit. b din Legea nr.360/2002 privind statutul polițistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracțiunilor și a locului unde o sechestrase pe victimă.

 În noaptea de 24/25.07.2019, M.V., în calitate de comisar-șef de poliție, șeful Secției 2 Poliție Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, deși a fost informat cu privire la dispariția minorei M. A., nu a raportat șefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliție V. M. și Ț. E., aflați în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări și au comunicat evenimentul către ofițerul de serviciu, încălcând astfel dispozițiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției române, art. 4, 5 și art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracțiunilor și a locului unde o sechestrase pe victimă.

 În seara zilei de 24.07.2019, V.M., în calitate de agent-șef principal de poliție și ajutor de șef de post în cadrul Postului de Poliție Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, și Ț.E., în calitate de agent-șef principal de poliție și șeful Postului de Poliție Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat și înregistrat sesizarea persoanei vătămate M. I. privind dispariția minorei M. A., nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu au informat în regim de urgență ofițerul de serviciu de la Poliția Municipiului Caracal încălcând astfel dispozițiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției române, art. 4, 5 și art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracțiunilor și a locului unde o sechestrase pe victimă.

Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliție față de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariției minorei, pentru a evalua situața descrisă în sesizări, ar fi verificat și valorificat variantele de anchetă care rezultau din informațiile existente, ar fi controlat și îndrumat ierarhic, în mod efectiv și eficient, activitatea echipelor operative, precum și dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obținerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit șanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activități conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracțiunilor comise împotriva sa.

Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliție care au acționat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. și salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliției Caracal și transmiterii eficiente către acestea a tuturor informațiilor deținute la momentul respectiv.

          În cauză s-a dispus clasarea față de P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, și față de F.V.V., operator 112 în cadrul IPJ Olt, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu prev. de art.297 al.1 C.p.

          Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

          Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului în instanță, spre judecare, situație care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

PURTĂTOR DE CUVÂNT,