11.04.2023

COMUNICAT

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de medicul chirurg DEMETRIAN ALIN-DRAGOȘ, angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale, prev. de art. 192 alin.(2) Codul Penal, față de care organele de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au dispus la data de 10.04.2023 măsura reținerii pentru 24 de ore.

            În mod concret, în urma activității de urmărire penală efectuate de către organele de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, s-a stabilit că la data de 13.09.2019, în calitate de medic operator principal, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exercitarea profesiei de medic, specialitatea chirurgie toracică, Demetrian Alin-Dragoș a efectuat în mod necorespunzător o mediastinoscopie cervicală anterioară tip Carlens asupra pacientului B.D. în timpul căreia a secționat accidental trunchiul brahiocefalic drept al pacientului, provocându-i o hemoragie externă masivă care a condus, în dimineața zilei de 14.09.2019, la moartea violentă a pacientului, între actul medical efectuat de către inculpat și decesul pacientului existând legătură de cauzalitate directă necondiționată.

            Cu privire la aceeași persoană se fac cercetări în calitate de suspect pentru săvârșirea, în împrejurări asemănătoare, a altor trei infracțiuni de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale, prev. de art. 192 alin.(2) Codul Penal.

Printre obligațiile pe care inculpatul trebuie să le respecte cât se află sub control judiciar se află și aceea de a nu desfășura activitatea de medic chirurg, nici în unitățile medicale publice nici în cele private.

Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de Procedură Penală, care nu înfrâng prezumția de nevinovăție.

Prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

 

Purtător de cuvânt,

Procuror Trică Mihai

 

 

 

Red. Tr.M.R.