COMUNICAT de PRESĂ

   12 iunie 2023

 

         

Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul nr.139/P/2022 din data de 8 iunie 2023 emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

- L.S.M., procuror, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni), favorizarea făptuitorului, comisă în formă simplă și continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 infracțiuni), abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals;

- B.N.S., ofițer de poliție, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, s-au reținut, în esență, următoarele:

 

În perioada 2018-2022 inculpatul L.S.M. a ocupat funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria C., perioadă în care a menținut o relație apropiată, de prietenie, cu inculpatul B.N.S., polițist în cadrul Poliției C., Formațiunea Rutieră.

Urmarea acestei relații de prietenie, prim-procurorul L.S.M., folosindu-se de autoritatea funcției sale și aflându-se într-o vădită stare de incompatibilitate, a săvârșit următoarele fapte, cu scopul de a obține foloase patrimoniale și nepatrimoniale pentru inculpatul BNS sau persoane apropiate acestuia din urmă:

- în luna octombrie 2021, a intervenit la conducerea IPJ Olt pentru ca ofițerul de poliție B.N.S. să fie mutat cu serviciul în localitatea de domiciliu, ca ofițer coordonator al Formațiunii Rutiere;

- în perioada aprilie-mai 2022, și-a repartizat, a instrumentat și soluționat prin clasare un dosar penal având ca obiect săvârșirea de către B.N.S. a infracțiunilor de conflict de interese și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, raportat la administrarea în fapt a societății comerciale CSS A.E. SRL, soluția fiind întemeiată doar pe declarația prietenului său, ofițerul de poliție B.N.S., fără să mai fie administrate alte probe în dosar;

- după ce, în data de 21.12.2022, în calitate de prim-procuror, a intrat în posesia unui document clasificat privind fapte de corupție comise în anul 2022 de prietenul său, ofițerul de poliție B.N.S., nu a dispus înregistrarea de îndată a acestor informații și nu a dispus trimiterea imediată a acestora către organul competent, DNA, mai mult, a comunicat prietenului său, inculpatul B.N.S., aceste informații clasificate, cu caracter secret de serviciu, care îl vizau, compromițând astfel ancheta organului competent, DNA;

- în perioada 11 februarie 2022-25 martie 2022, ca urmare a intervenției reprezentanților SC A. SRL, mijlocită de inc. B.N.S., magistratul procuror a exercitat activitatea de supraveghere a urmăririi penale și a efectuat urmărirea penală în trei dosare penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria C. - în legătură cu evenimentele din data de 11.02.2022, când lucrătorul de poliție FD a oprit pentru control un mijloc de transport al SC A. SRL - prin administrarea de probe în defavoarea organului constatator al faptelor și în favoarea reprezentaților societății comerciale respective, cu scopul ca aceștia din urmă să evite răspunderea penală.

Astfel, în data de 11.02.2022, după ce un transport SC A. SRL cu pietriș, ce tranzita localitatea S., condus de șoferul B.G., a fost oprit pentru control de un echipaj de poliție din cadrul IPJ Olt, Serviciul Rutier, iar agentul de poliție F.D. s-a sesizat cu privire la posibile fapte de fals în înscrisuri și uz de fals, având în vedere lipsa de corespondență dintre încărcătura efectivă și actele de însoțire a mărfii, reprezentanții SC A. SRL (inculpații T.A. și R.C.F.) au efectuat demersuri pentru a zădărnici cercetările poliției rutiere, sens în care au invocat o pretinsă stare de șoc emoțional a șoferului B.G., au refuzat cântărirea mărfii sub diverse pretexte și, în final, au dat dispoziție noului șofer să răstoarne pietrișul pe sol amestecându-l cu pământ, ceea ce a condus la imposibilitatea verificării încadrării încărcăturii în documentele prezentate pentru control și a conformității acesteia cu dispozițiile legale.

          În acest context, inculpații T.A. și R.C.F. au luat legătura cu inculpatul B.N.S., căruia i-au relatat cele întâmplate și i-au solicitat sprijinul, iar acesta din urmă l-a contactat pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria C., inculpatul L.S.M. care - deși se întocmise dosar penal pentru infracțiuni de fals în înscrisuri și uz de fals, privind transportul SC A. SRL, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria C. era organul competent să supravegheze activitatea de urmărire penală - a refuzat să coordoneze și să îndrume în vreun fel echipajul de poliție, iar la scurt timp s-a sesizat din oficiu cu privire la pretinse fapte penale comise de agentul de poliție F.D. în legătură cu oprirea transportului SC A. SRL.

Mai mult, în data de 18.02.2022 a dispus nejustificat trecerea cauzei privind infracțiunile de fals în înscrisuri și uz de fals comise în data de 11.02.2022 de către  lucrătorii SC A. SRL, de la IPJ Olt - Serviciul Rutier la Poliția C. - Formațiunea Rutieră, condusă de prietenul său, inculpatul B.N.S., care era totodată partenerul de afaceri al SC A. SRL.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în cadrul celor trei dosare penale înregistrate la Parchetul C. în legătură cu cele întâmplate în data de 11.02.2022, toate instrumentate de prim-procurorul L.S.M., reprezentanții SC A. SRL - inculpații T.A. și R.C.F., au avut acces în timp real la informațiile din aceste dosare, privind actele de urmărire penală efectuate sau care urmau a se efectua – informații comunicate de inculpatul B.N.S.

          După preluarea celor trei dosare de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, între inculpații L.S.M. – B.N.S. – T.A./ R.C.F a continuat să existe un flux constant de informații în legătură cu cercetările referitoare la faptele constatate la  data de 11.02.2022, în localitatea S., jud. Olt, sens în care reprezentanții SC A. SRL i-au comunicat inculpatului B.N.S. acte de urmărire penală care îi priveau și alte informații, iar B.N.S. le-a transmis mai departe către inculpatul L.S.M., care i-a transmis în scris (prin mesaje pe rețele tip WhatsApp), care ar trebui să fie poziția reprezentanților SC A. SRL în dosar, respectiv să nu recunoască vreo faptă.

         

          Inculpatul L.S.M. a mai fost trimis în judecată și pentru săvârșirea altor infracțiuni constând în aceea că:

- în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar, pentru ca acesta din urmă să pronunțe o anumită soluție, favorabilă unui inculpat dintr-un dosar penal;

- în perioada 19 - 20.12.2021, s-a folosit de funcția de conducere, emițând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu - pentru a nu fi sancționat contravențional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în fața organelor de poliție din cadrul unui serviciu rutier.

         

          Prin același rechizitoriu au fost trimiși în judecată și inculpații T.A. - administrator SC A. SRL, R.C.F., B.G. și S.V. - angajați SC A. SRL pentru faptele menționate în comunicatul anterior, din data 10.05.2023, al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

          Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Craiova.

 

          Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului în instanță, spre judecare, situație care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.