15.09.2023   

  COMUNICAT DE PRESĂ

         

          Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

        Prin rechizitoriul din data de 14.09.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului F.M.A. pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat, prev. de art. 188, 189 alin. 1 lit. a) C.p. cu aplicarea art. 113 și urm. C. pen., tentativa de omor calificat, prev. de art. 32 alin. 1, rap. art. 188, 189 alin. 1 lit. a) C.p., cu aplicarea art. 113 și urm. C. pen., port fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 372 alin. 1 lit. a C.p., cu aplicarea art. 113 și urm. C. pen. și respectiv folosirea fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 372 alin. 2 C.p., cu aplicarea art. 113 și urm. C. pen., în final toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen..

          În rechizitoriul întocmit s-au reținut următoarele:  

În data de 27.06.2023, în jurul orelor 16.00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova,  inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuțit, în zone vitale atât pe victima L. M.M., provocând decesul acesteia, cât și pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat cca. 40 zile de îngrijiri medicale și au pus în primejdie viața victimei.

La stabilirea încadrării juridica a fost reținută circumstanța agravantă, premeditarea,  având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuțit și luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului și a momentului de săvârșire a faptelor.

Astfel, chiar dacă inculpatul nu cunoștea cele două victime, din modul în care acesta a acționat, rezultă că a plecat de acasă cu intenția clară de a ucide pe cineva, rămânându-i dosar să-și aleagă victimele în funcție de împrejurări și să acționeze la momentul oportun.

De asemenea, s-a mai reținut că în data de 27.06.2023 inculpatul minor FMA a purtat, fără drept, asupra sa un cuțit, într-un mijloc de transport în comun (microbuz), în timpul deplasarii de la domiciliul său din com. Calopăr până în mun. Craiova, apoi și în locuri de distracție și agrement, respectiv în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova și mai apoi în Grădina Botanică.

La aceeași dată, inculpatul minor FMA a folosit fără drept un cuțit într-un loc de distracție și agrement, respectiv în Grădina Botanică « Alexandru Buia » din Craiova.

Prin același rechizitoriu s-a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt prev. de art. 228 alin. 1 C.p.. având în vedere că, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că inculpatul a luat cele două rucsacuri aparținând victimelor pentru a îngreuna cercetările respectiv pentru a ascunde identitatea victimelor, și nu cu scopul de a și le însuși.

           Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

          

          Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului în instanță, spre judecare, situație care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.