C O M U N I C A T

16.11.2023

 

         Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE INFRACȚIUNI DE EVAZIUNE FISCALĂ ȘI SPĂLAREA BANILOR

         În cursul acestei dimineți, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au efectuat 15 percheziții domiciliare, în județele Olt, Dolj, Ilfov și Brașov, într-un dosar penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, la persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor.

        

În fapt, în perioada 2017 – 2023, persoanele bănuite, prin intermediul unor platforme de vânzare online, ar fi desfășurat activități economice cu autoturisme și piese auto second – hand, fără a le declara organelor fiscale, în scopul sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat, astfel, obținând venituri totale de aproximativ 3.500.000 euro.

         Veniturile ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor, prin intermediul unei persoane, administrator al unei societăți comerciale, care ar fi depus în conturile societății sume de bani cu titlu de aport propriu sau împrumut.

         Din banii proveniți din aceste operațiuni financiare, societatea ar fi achiziționat, în perioada 2020 – 2023, imobile în valoare de peste 1.200.000 lei.

Astfel, prin intermediul operațiunilor financiare, ar fi fost creat un lanț economic – financiar care să dea aparența legalității sumelor de bani rezultate din activitatea infracțională.

         În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri și telefoane mobile, ce ar fi fost folosite în activitatea infracțională.

         De asemenea, un număr de 5 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în vederea audierii, cu privire la aspectele sesizate.

         Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Serviciul Județean de Protecție Internă Olt.

         Activitatea beneficiază de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dolj, Ilfov și Brașov.

         La activități participă luptători din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Olt și Brașov.

         Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, continuă cercetările, în vederea documentării întregii activități infracționale.

        

 

Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.