16.11.2023

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

În seara zilei de 15.11.2023 s-a dispus reținerea preventivă, pentru 24 de ore, a patru persoane, având calitatea de suspecți într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de: înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Măsura preventivă a reținerii a fost dispusă față de două persoane suspecte de către procuror, iar față de alte două persoane suspecte, de către lucrători de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

În dosarul menționat au fost solicitate de procuror și aprobate de judecător 34 de mandate de percheziție domiciliară, pentru locații aflate în județul Gorj și în alte patru județe, precum și în municipiul București. Punerea în executare a mandatelor s-a realizat de către organele de poliție în data de 15.11.2023. Au fost ridicate documente extracontabile, unități de calcul și telefoane mobile, în vederea cercetărilor.

Urmărirea penală în cauză este efectuată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj împreună cu lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și vizează inițierea, punerea în aplicare și dezvoltarea unei scheme infracționale în vederea obținerii în mod ilegal a unor sume importante de bani proveniți din bugetul de stat, prin inducerea în eroare a reprezentanților Fondului de Mediu, folosindu-se documente fictive pentru a deconta taxa de mediu corespunzătoare unor cantități de deșeuri care apăreau ca fiind colectate și reciclate, dar în realitate nu erau.

Astfel, din cercetările efectuate a rezultat că în perioada aprilie 2021 – aprilie 2023, o societate comercială cu sediul în orașul Rovinari, județul Gorj, a efectuat operațiuni de colectare, transport și reciclare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 5/2015, fiind întocmite în fals 3478 de borderouri de achiziție în baza cărora au fost emise ulterior 77 de facturi fiscale de prestări servicii, colectare și tratare a deșeurilor de tipul celor menționate, deși mare parte dintre achiziții, respectiv un cuantum de 3650 de tone deșeuri nu au fost efectuate în realitate.

A fost estimat un prejudiciu produs Fondului de Mediu în cuantum de aproximativ 14,6 milioane lei (peste 2,9 milioane euro), constând în taxa de mediu de 4 lei/kg, achitată pentru deșeuri electrice, electronice și electrocasnice, care în realitate nu au fost colectate și reciclate.

Urmărirea penală în cauză este complexă, fiind cercetate până în prezent 27 de persoane fizice și 2 persoane juridice (societăți comerciale) și continuă, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni și recuperării prejudiciului, urmând a fi dispuse în continuare măsuri legale.

          Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Vom reveni cu precizări pe parcursul anchetei și la finalizarea acesteia.