17.08.2023

                           

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul din data de 08.08.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, după cum urmează:

1.                P.L.C., inginer la Registrul Auto Român, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 Cod, luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (48 de acte materiale din perioada martie - iulie 2018) și fals intelectual în formă continuată, penal și art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (31 de acte materiale din perioada martie - iulie 2018), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

2.                V.D., mecanic la Registrul Auto Român, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 Cod și luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (32 de acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

3.                A.C.F., inginer la Registrul Auto Român, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (6 acte materiale din perioada mai - iunie 2018) și fals intelectual în formă continuată, prev. de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (6 acte materiale din perioada mai-iunie 2018), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

4.                I.M.C., inginer la Registrul Auto Român, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată, penal, și art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

5.                S.L.V., administrator, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (2 acte materiale din data de 12.07.2018);

 

Pentru a dispune astfel s-a reținut că inculpatul P.L.C., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanța Gorj, a acționat în cadrul grupului infracțional organizat, având ca sarcină distinctă omologarea în vederea înmatriculării în condiții nelegale a autoturismelor ai căror proprietari remiteau sume de bani cu titlu de mită, în perioada martie – iulie 2018, a pretins și primit suma totală de 8.650 lei și 50 euro pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecțiilor nu a depistat nereguli.

Inculpatul V.D., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de mecanic în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanța Gorj, a acționat în cadrul grupului infracțional organizat, având ca sarcină distinctă manipularea aparatului ce măsoară emisiile de noxe ale autoturismelor ce se prezintă la inspecții la sediul R.A.R. Gorj, în vederea omologării și apoi înmatriculării în condiții nelegale, în perioada martie – iulie 2018, a primit cu titlu de mită suma de 1.760 lei, pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu.

Inculpatul A.C.F., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanța Gorj, în perioada mai – iunie 2018, a pretins și primit suma totală de 1.000 lei, pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecțiilor nu a depistat nereguli.

Inculpatul I.M.C., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanța Gorj, în perioada mai – iulie 2018, a pretins și primit suma totală de 550 lei, pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecțiilor nu a depistat nereguli.

Inculpatul S.L.G., în data de 12.07.2018, aflându-se în incinta R.A.R. Gorj, cu ocazia prezentării autoturismului tip JEEP marca KIA SPORTAGE, în vederea efectuării unei inspecții, pentru înmatriculare, dorind să obțină un rezultat favorabil la inspecție, având în vedere vechimea autoturismului, precum și posibilitatea de a fi identificate defecțiuni, a remis din proprie inițiativă, în două împrejurări diferite, dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu titlu de mită, mai întâi suma de 100 de lei pe care a plasat-o în interiorul autoturismului, lângă scrumieră (o bancnotă de 100 de lei) pentru a fi ridicată de către funcționarul R.A.R. Gorj, însărcinat să efectueze testarea cu aparatul de noxe, respectiv inculpatul V.D. și ulterior, după aproximativ o oră a remis personal, din proprie inițiativă, sub coordonarea numitei B.I., suma de 100 de lei cu titlu de mită, în actele autoturismului sus-menționat, inginerului însărcinat cu inspecția autoturimsului, respectiv inculpatului I.C., în incinta halei în care se testau autoturisme, pentru a-i determina pe funcționarii sus-menționați să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

S-a solicitat instanței de judecată confiscarea specială de la inculpați a sumelor ce au făcut obiectul infracțiunilor de corupție pentru care au fost trimiși în judecată, menținerea măsurilor asiguratorii dispuse anterior în cauză, precum și anularea înscrisurilor false (41 de rapoarte de inspecție).

Facem însă precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, dar aceste acțiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.

 

 

 

PRIM-PROCUROR,