18.12.2023

  

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul din data de 15.12.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a inculpatului L.I., agent șef de poliție, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, prevăzute de art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție raportat la  art. 289 alin. 1 Cod penal, două infracțiuni de abuz în serviciu prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție raportat la art. 297 alin 1 Cod penal și două infracțiuni de fals intelectual prevăzute de art. 321 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 Cod penal, privind concursul de infracțiuni.

S-a reținut că acesta, în calitate de agent șef de poliție în cadrul I.P.J. Gorj -Postului de Poliție Peștișani, în datele de 24.08.2020 și, respectiv 09.03.2023, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în realizarea unor planuri de control, pe raza comunei Peștișani, județul Gorj, cu încălcarea dispozițiilor legale primare, cu ocazia opririi în trafic pentru control a unor autovehicule, a pretins și primit sume de bani (500 de lei, respectiv 850 de lei), pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și a nu lua măsurile legale.

Astfel, în data de 24.08.2023, inculpatul L.I. nu a reținut certificatul de înmatriculare al unui autovehicul oprit în trafic pentru control și nu a dispus sancționarea contravențională a conducătorului auto, deși autovehiculul avea tractat un motocompresor care nu deținea inspecție tehnică periodică valabilă. Totodată, inculpatul L.I. a întocmit în fals Raportul de control din data de 24.08.2020, omițând cu știință să evidențieze în conținutul acestuia oprirea vehiculelor respective.

În data de 09.03.2023, inculpatul L.I. nu a aplicat măsura suspendării permisului de conducere pentru abaterea constatată, respectiv depășire prin loc interzis, prin trecerea peste linia continuă, ci a întocmit în fals un proces-verbal de contravenție în care a consemnat, contrar adevărului, că respectivul conducător auto ar fi săvârșit abaterea contravențională constând în traversarea neregulamentară, în calitate de pieton a DN 67 Peștișani.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.