21.04.2023

COMUNICAT

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți aduce la cunoștință:

         Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă (dosar penal nr. 34/P/2023), la data de 19.04.2023 au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 7 persoane fizice, sub aspectul săvârșirii în coautorat a infracțiunilor de tâlhărie calificată (3 fapte), prev. de art. 233 – art. 234 alin. 1 lit. a, b, c, d și e C. pen., de lipsire de libertate în mod ilegal (3 fapte) prev. de art. 205 alin. 1 și alin. 3 lit. a C. pen. și de uzurpare de calități oficiale prev. de art. 258 alin.1 C. pen. (7 fapte, câte o faptă comisă de fiecare dintre cei 7 suspecți).

 Față de cei 7 suspecți s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, astfel 4 suspecți au fost reținuți în data de 19.04.2023, respectiv 3 suspecți au fost reținuți în data de 20.04.2023.

       Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă, la data de 20.04.2023 au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de cei 7 inculpați, sub aspectul săvârșirii în coautorat a infracțiunilor de tâlhărie calificată (3 fapte), prev. de art. 233 – art. 234 alin. 1 lit. a, b, c, d și e C. pen., de lipsire de libertate în mod ilegal (3 fapte), prev. de art. 205 alin. 1 și alin. 3 lit. a C. pen. și de uzurpare de calități oficiale prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (7 fapte, câte o faptă comisă de fiecare dintre cei 7 inculpați).

 

 În data de 20.04.2023 Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă a formulat propunere de arestare preventivă a inculpaților, cerere care a fost admisă de Judecătoria Baia de Aramă, dispunându-se arestarea celor 7 inculpați pe o perioadă de 30 de zile.

În fapt, s-a reținut că, în seara zilei de 27.01.2023, în jurul orei 2130,  cei 7 inculpați, aflați în 3 autoturisme, simulând că au calitatea de organe de poliție, fiind mascați și înarmați cu pistoale de tip airsoft nesupuse autorizării și folosindu-se de un stroboscop amplasat în parbrizul unuia dintre autoturismele folosite și de o paletă reflectorizantă, au blocat în trafic cele 3 persoane vătămate, ce circulau cu un autoturism marca Audi, pe DN 67D, zona denumită Valea Cernei, în direcția orașului Baia de Aramă.

În aceeași împrejurare, prin pulverizarea de substanțe iritant-lacrimogene în habitaclul autoturismului, exercitarea de violențe și încătușarea specifică organelor de poliție, concretizată în aplicarea de coliere confecționate din material plastic în zona membrelor superioare, cele trei persoane vătămate au fost scoase din autoturismul în care se aflau, imobilizate și trântite pe partea carosabilă.

În continuare, împotriva voinței lor și fiind imobilizate, cele trei persoane vătămate au fost transportate pe o distanță de circa 7 km până în zona unui refugiu, împrejurare în care, profitând de punerea anterioară a acestora în neputință de a se apăra, au fost deposedate de telefoanele mobile, precum și de alte bunuri.

 

   Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.