25.09.2023

  

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj;

În legătură cu articolele apărute în mass-media legate de căutarea de către poliție a unei persoane, care în dimineața zilei de 23.09.2023 ar fi lovit cu un cuțit în zona abdominală o altă persoană, aducem la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a propus la data de 24.09.2023, arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 zile,  a inculpatului M.I.R., cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă la omor prev. de art. 32 C.pen. rap. la art. 188 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, tulburarea ordinii și liniștii publice prev. de art. 371 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase prev. de art. 372 alin. 1 lit. a) Cod penal,  cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin 1 Cod penal.

S-a reținut că  în dimineața zilei de 23.09.2023 în jurul orelor 02.00, în timp ce se afla în incinta clubului ,, Caractere,, situat în mun Tg Jiu, Bld. C-tin Brâncuși, pe fondul consumului de alcool, inculpatul M.I.R. a intrat într-un conflict spontan cu victima T.M, cei doi având discuții contradictorii și îmbrâncindu-se reciproc în interiorul localului, hotărând să se deplaseze în exteriorul localului, pentru a avea un conflict fizic.

După părăsirea localului, inculpatul M.I.R.  a scos din buzunarul pantalonilor un cuțit tip briceag,  cu care a aplicat victimei mai multe lovituri de mare intensitate în zone vitale, respectiv abdomen și torace, producând acesteia leziuni ce necesită pentru vindecare 30-35 zile de îngrijiri medicale și care au pus în primejdie viața, ducând și la pierderea unui organ, respectiv splina, exercitarea actelor de violență încetând urmare a intervenției ferme a unui martor.

Inculpatul  M.I.R  a fugit imediat de la fața locului.

Propunerea de arestare preventivă a inculpatului a fost întemeiată pe existența unor probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunile pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, menționate anterior, precum și pe situația că inculpatul a fugit și s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.

Prin încheierea pronunțată în data de 24.09.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj a admis propunerea parchetului și a dispus arestarea preventivă a inculpatului M.I.R pe o durată de 30 de zile.

          Facem însă precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, dar această acțiune a procurorului nu este în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoana inculpată.