28.06.2023   

 

   COMUNICAT DE PRESĂ

         

          Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

          La data de 27.06.2023 organele de poliție au fost sesizate cu privire la faptul că la aceeași dată, în jurul orelor 16:00, doi tineri au fost înjunghiați în timp ce se aflau în Grădina Botanică din Craiova.

          În urma cercetărilor efectuate de o echipă complexă formată din procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, respectiv ofițeri de poliție judiciară și criminaliști din cadrul IPJ Dolj, a fost identificat autorul faptelor în persoana unui tânăr în vârstă  de 17 ani-elev, care, în timp ce se afla în Grădina Botanică, aparent pe fondul unui conflict spontan cu alți doi tineri,  a scos din rucsacul pe care-1 avea asupra sa un cuțit cu lama de 19 cm, cu care a înjunghiat-o  inițial pe persoana vătămată în vârstă de 19 ani în zona toracelui, iar apoi pe victima în vârstă de 14 ani, aplicându-i mai multe lovituri cu corpul tăietor, una dintre acestea în zona cervicală inferioară.

          În urma leziunilor provocate minora în vârstă de 14 ani a decedat în scurt timp, iar persoana vătămată  în vârstă de 19 ani a fost transportat în stare gravă la spital.

          În cauză se efectuează cercetări de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 113 și urm. C. pen. și tentativa la omor, prev. de art. 32 alin. 1 rap. art. 188 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 113 și urm. C. pen., în final ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen..

          Prin ordonanța din data de 28.06.2023 emisă de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a dispus reținerea inculpatului minor pentru o durată de 24 ore, acesta urmând a fi prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.  

          Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii infracțiunilor în raport de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.

          Pentru a nu fi periclitată buna desfășurare a activității de urmărire penală, în această fază a cercetărilor, nu pot fi comunicate alte informații, urmând ca  imediat ce stadiul anchetei va permite, să fie emis un nou comunicat.

          Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.