05.03.2024

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

În dimineața zilei de 05 martie 2024 au fost efectuate percheziții la 6 locații de pe raza județului Gorj, într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b și alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în luna iulie 2023, la sesizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Cercetările penale sunt efectuate de către lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de doi suspecți, o persoană fizică și una juridică, reținându-se că în perioada 2019 – 2022 nu au înregistrat în evidențele contabile ale societății comerciale, veniturile realizate din vânzarea de produse de tâmplărie, cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Prejudiciul este estimat la suma de 724.716 lei, compus din TVA în sumă de 665.481 lei și impozit pe veniturile microintreprinderilor în sumă de 59.235 lei, la care se adaugă accesoriile, dobânzi și penalități, calculate conform Codului de procedură fiscală.

Perchezițiile au fost efectuate în baza unor mandate emise de judecător, la solicitarea procurorului.

În cursul zilei de 05.03.2024, s-a dispus măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore, față de suspectul persoană fizică, de către organele de poliție, cu aprobarea procurorului de caz.

Urmărirea penală continuă, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni și recuperării prejudiciului, urmând a fi dispuse în continuare măsuri legale.

          Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Vom reveni cu precizări pe parcursul anchetei și la finalizarea acesteia.