07.02.2024

 

C O M U N I C A T

                                                           

         Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE INFRACȚIUNI DE EFECTUAREA DE OPERAȚIUNI FINANCIARE ÎN MOD FRAUDULOS, ACCES ILEGAL LA UN SISTEM INFORMATIC  ȘI FURT      

În cursul zilei de 06.02.2024, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au efectuat 3 percheziții domiciliare, pe raza com. Milcov, județul Olt,  într-un dosar penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, la  persoane bănuite de Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, faptă prev. și ped. de art. 250 alin.1 C.p., Acces ilegal la un sistem informatic, faptă prev. și ped. de art. 360 alin.1 C.p. si Furt, faptă prev. și ped. de art. 228 alin.1 din C.p.       

În fapt, din cercetări a rezultat că la data de 16.10.2023, persoane necunoscute au sustras două carduri bancare, cu care ar fi efectuat tranzacții financiare frauduloase, în valoare de 14.000 lei, la comercianți de pe raza mun. Slatina, jud. Olt, precum și on-line la comercianți din afara țării, respectiv Shein, Wish, Zalando, etc.

În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, bunuri susceptibile a fi fost folosite la comiterea faptelor, precum și bunuri ce ar fi provenit din comiterea faptelor.

De asemenea, un număr de 6 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în vederea audierii, cu privire la aspectele sesizate.

         În urma probatoriului administrat, în cursul aceleiași zile, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, organele de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminale Olt au dispus măsura reținerii pentru 24 ore față de două persoane dintre cele audiate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Olt și Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Olt.

         Reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Olt, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, continuă cercetările, în vederea documentării întregii activități infracționale, urmând ca în cursul zilei de 07.12.2023, să facă propunerile corespunzătoare procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.