07.02.2024    

  COMUNICAT  DE  PRESĂ

          Compartimentul de informare și relații publice, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj efectuează cercetări într-un dosar penal vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000 și cumpărare de influență prev. de art. 292 alin. 1 Cod penal., în legătură cu obținerea unor soluții favorabile în două dosare penale aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că în cursul lunii ianuarie 2023, inculpatul - agent de poliție din cadrul Secției 5 Poliție Craiova, la momentul săvârșirii faptei, a pretins unui martor-denunțător suma de 4000 de euro, din care a primit în mai multe tranșe suma de 3700 Euro, în intervalul ianuarie-august 2023, pentru a interveni pe lângă un alt lucrător de poliție din cadrul Secției 5 Poliție Craiova, care instrumenta un dosar penal în care se efectuau cercetări față de denunțător, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, pentru ca lucrătorul de poliție să propună o soluție de renunțare la urmărirea penală în cauză și implicit denunțătorul să își recupereze mai repede permisul de conducere reținut.

Ulterior, la data de 06.02.2024, conform ințelegerii anterioare, martorul-denunțător i-a remis inculpatului suma de 400 de euro, sumă care a fost găsită în autovehicului condus de inculpatul, au ocazia activității de prindere în flagrant organizată de o echipă formată din procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj și ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.A. - Serviciul Județean Anticorupție Dolj.

Totodată, s-a mai reținut faptul că la data de 06.02.2024, inculpatul, actualmente agent de poliție în cadrul I.P.J. Dolj – S.A.S., a pretins aceluiași martor-denunțător suma de 500 de euro, pentru a interveni pe lângă un lucrător de poliție din cadrul Poliției Municipiului Craiova - Biroul Rutier, care instrumentează un alt dosar penal în care se efectuează cercetări față de  același martor-denunțător sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, pentru ca lucrătorul de poliție să propună o soluție favorabilă în cauză.

La data de 06.02.2024,  inculpatul a fost reținut pe o durată de 24 ore, fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 6 și 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000 și trafic de  influență prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj și ofițerii de poliție judiciară din cadrul D.G.A. - S.J.A. Dolj, au beneficiat de sprijinul  D.O.S. - B.O.S. Craiova.

Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație,  să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.