11.01.2024

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

În seara zilei de 10.01.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus reținerea preventivă, pentru 24 de ore, a patru persoane, având calitatea de suspecți într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție, după cum urmează:

1.Suspectul E.I.A., având calitatea de medic expert în cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, cu atribuții de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii și definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, analizare a înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum și de eliberare a acestor decizii.

Cu privire la acesta, se fac cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea  art. 35 Cod penal (75 de acte materiale) și de spălare a banilor în formă continuată, faptă prevăzută de art. 49 alin. 1 lit a și b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Astfel, s-a reținut de către procuror că în perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul E.I.A. a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 și 1000 lei introduse în plicuri și apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum și alte produse.

Suspectul E.I.A  o folosea pe suspecta L.I., infirmieră în cadrul Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu ca intermediar pentru identificarea unor persoane dispuse  să remită sume de bani cu titlu de mită și era ajutat în activitatea infracțională și de suspecta T.M., asistentă medicală, care la rândul său primea cu titul de mită bani și bunuri de la solicitanții deciziilor de pensionare.

S-a mai reținut totodată că în perioada 2016 - 2022, suspectul E.I.A. a conceput și pus în aplicare o schemă infracțională de schimbare și transfer de bunuri, de disimulare a provenienței reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziția a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceștia fiind oficial finanțatorii achizițiilor a trei apartamente cumpărate de soția suspectului E.I.A. în anii 2017, 2018 și 2022, familia suspectului plătind în total 240500 euro și 230005 lei.

 În perioada 2015 -2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocații, chirii, dobânzi) cu sumele de 951145 lei, 51564 euro și 529 usd, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice, pentru întreținerea familiei.

Soția suspectului este casnică, nu a avut un serviciu în toată perioada analizată.

Din verificările efectuate a rezultat că suspectul E.I.A. a consumat prin cheltuieli curente pentru întreținerea familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a și efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum total de  150906 lei, pentru care nu au fost identificate documente justificative.

Procurorul  a dispus în data de 10.01.2024 luarea unor măsuri asiguratorii, respectiv poprire pe contul suspectului E.I.A., până la concurența sumei de 150906 lei, precum și sechestru asiguratoriu asupra a două imobile (apartamente, unul situat în municipiul Cluj și unul în municipiul București).

Suspectul E.I.A  a fost reținut preventiv pentru 24 de ore începând cu data de 10.01.2024, orele 22.30.

2. Suspecta T.M., având calitatea de asistentă medicală în cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, cu atribuții, împreună cu suspectul E.I.A., medic expert în cadrul aceleiași instituții, de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii și definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, de ajutare a medicului în vederea analizării înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum și eliberării acestor decizii.

Cu privire la aceasta, se fac cercetări privind săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea  art. 35 Cod penal (133 de acte materiale).

Astfel, în perioada 03.07.2023 -08.08.2023, suspecta T.M. ar fi primit, cu titlu de mită, cu ocazia primirii solicitanților deciziilor de pensionare în fiecare dimineață, în jurul orelor 09,00-10,00 și aranjării actelor din dosarele medicale, cât și la finalul programului de lucru, în jurul orelor 11,30, când suspectul E.I.A. scoate plicurile conținând sumele de bani primite din sertar, apoi scoate sumele de bani din plicuri, le numără, ținând mâinile sub birou și apoi remite suspectei T.M. o parte din aceste sume.

Suspecta T.M. ar fi primit cu titlu de mită, în modalitățile arătate mai sus, sume cuprinse între 100 și 300 de lei, precum și produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum etc.), de la fiecare persoană care solicita acordarea deciziilor provizorii și definitive de pensionare anticipată pe caz de boală.

Suspecta T.M. a fost reținută preventiv pentru 24 de ore începând cu data de 10.01.2024, orele 20.40.

3. Suspecta L.I., având calitatea de infirmieră în cadrul Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, cercetată cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită  în formă continuată, faptă prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art.  289 alin 1 Cod penal cu aplicarea  art. 35 Cod penal.

Astfel, suspecta L.I., în baza înțelegerii infracționale inițiale cu suspecții E.I.A. și T.M., a pretins și  primit de la mai multe persoane diferite sume de bani, în cuantum de câte 400 -500 de lei, pentru a le remite ulterior, cu titlu de mită suspectului E.I.A. și a-l determina pe acesta să-și încalce atribuțiile de serviciu în legătură cu emiterea deciziilor de pensionare anticipată pe caz de boală.

Suspecta .LI. a fost reținută preventiv pentru 24 de ore începând cu data de 10.01.2024, orele 19.00.

4. Suspecta A.T., având calitatea de medic oftamolog, cercetată pentru  săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea  art. 35 Cod penal,

- fals intelectual în formă continuată, faptă prevăzută de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal,

- 3 infracțiuni de instigare la fals intelectual cu participație improprie în formă continuată, prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 321 Cod penal, cu aplicarea art. 52 alin. 3 Cod penal și art. 35 Cod penal,

-2 infracțiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, prevăzute de art. 48 Cod penal raportat la art. 290 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal,

-complicitate la înșelăciune în formă continuată, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 244 alin. 1 și 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal.

S-a reținut că suspecta A.T., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de medic oftamolog, atât la o clinică medicală din municipiul Tg-Jiu, cât și în cadrul cabinetului medical individual din aceeași localitate, în perioada 16.08.2022 – 31.08.2023, a întocmit în fals referate de specialitate și a aplicat în fals parafa și semnătura pe fișe medicale, în schimbul primirii unor sume de bani cu titlu de mită.

S-a mai reținut că prin referatele medicale întocmite în fals, precum și prin parafele aplicate în fals pe fișele medicale, pentru mai multe persoane, suspecta A.T.  a determinat funcționari din cadrul Casei Județene de Pensii Gorj S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj și comisiei de evaluare a persoanelor adulte în grad de handicap din cadrul Consiliului Județean Gorj să emită în fals, fără vinovăție, certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare și permise de conducere.

Suspecta A.T.  a fost reținută preventiv pentru 24 de ore începând cu data de 10.01.2024, orele 19.00.

Pentru efectuarea urmăririi penale în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a colaborat cu lucrători de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Gorj,  Direcției Generale Anticorupție București Structura Centrală, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Gorj, Direcției de Operațiuni Speciale București și Serviciului Județean de Operațiuni Speciale Gorj.

În același dosar, în cursul zilei de 10.01.2024, au fost efectuate percheziții domiciliare în 13 locații, dintre care 12 situate în municipiul Tg-Jiu și la un imobil situat în comuna Padeș, județul Gorj, în baza unor mandate emise de judecătorul de la Tribunalul Gorj, la solicitarea procurorului. Pentru efectuarea activităților respective s-a mai beneficiat de sprijnul Inspectoratului de Poliție al județului Gorj și Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj.

            Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Vom reveni cu precizări pe parcursul anchetei și la finalizarea acesteia.