18.01.2024

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în completarea comunicatului de presă din data de 11.01.2024,  aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

În data de 17.01.2024, procurorul a dispus extinderea acțiunii penale cu privire la alți patru inculpați în cauză, în dosarul penal în care se fac cercetări cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție, după cum urmează:

1.Inculpata C.A., având calitatea de medic în cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, cu atribuții în domeniul analizării înscrisurilor medicale depuse de către solicitanții de certificate de încadrare în grad de handicap și de a întocmi referate și a formula propuneri către comisia de acordare a certificatelor menționate.

Cu privire la aceasta, se fac cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea  art. 35 Cod penal (2  acte materiale), trei infracțiuni de instigare la fals intelectual, prevăzute de art. 47 Cod penal raportat la art. 321 Cod penal  și două infracțiuni de complicitate la înșelăciune, prevăzute de art. 48 Cod penal raportat la art. 244 alin. 1 și 2 Cod penal.

2. Inculpatul Ș.N., având calitatea de medic în cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, cu atribuții în domeniul analizării înscrisurilor medicale depuse de către solicitanții de certificate de încadrare în grad de handicap și de a întocmi referate și a formula propuneri către comisia de acordare a certificatelor menționate, cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea  art. 35 Cod penal.

3. Inculpatul G.T,  având calitatea de medic oftamolog, cercetat pentru  săvârșirea infracțiunilor de  luare de mită, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal și fals intelectual, faptă prevăzută de art. 321 Cod penal.

4. Inculpata G.E,  având calitatea de medic de familie, cercetată pentru  săvârșirea infracțiunii de  fals intelectual, faptă prevăzută de art. 321 Cod penal.

Cu privire la cei patru inculpați menționați mai sus, procurorul a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 17.01.2024.

Pentru efectuarea urmăririi penale în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj colaborează cu lucrători de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Gorj,  Direcției Generale Anticorupție București Structura Centrală, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Gorj, Direcției de Operațiuni Speciale București și Serviciului Județean de Operațiuni Speciale Gorj.

            Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Vom reveni cu precizări pe parcursul anchetei și la finalizarea acesteia.