30.05.2024   

 

   COMUNICAT DE PRESĂ

         

          Compartimentul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

          În data de 27.05.2024, ora 13:28, organele de poliție au fost sesizate prin intermediul serviciului de urgență SNAU 112 cu privire la dispariția minorei Stan Raisa Maria Nicoleta, în vârstă de 2 ani și 5 luni, fiind conturate indicii cu privire la faptul că aceasta ar fi putut fi victima unor acțiuni de violență.

          În urma cercetărilor efectuate și căutărilor extinse efectuate în zonă de o echipă complexă formată din procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Dolj, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale, Institutului Național de Criminalistic㠖 Serviciul de Cercetări la Fața Locului, Serviciul Criminalistic Dolj, dar și mai multe structuri din cadrul IPJ Dolj, IJJ Dolj, Gruparea Mobilă de Jandarmi, ISU Dolj  a fost identificat cadavrul minorei Stan Raisa Maria Nicoleta într-o zonă cu vegetație abundentă situată în spatele imobilului unde aceasta a fost văzută ultima data în viață și s-a efectuat cercetarea la fața locului.

          În cauză s-a dispus efectuarea autopsiei medico-legale a cadavrului, iar în urma acesteia s-a stabilit faptul că moartea minorei a fost una violentă și s-a datorat hemoragiei interne și externe, provocată de un politraumatism cu multiple plăgi, dintre care unele penetrante, dar și asfixiei mecanice prin strangulare.

          În urma administrării mai multor mijloace de probă, s-a conturat ipoteza conform căreia minorul Codreanu Nicolas Masi, în vârstă de 15 ani, a fost persoana care a produs leziunile de violență menționate anterior, în urma cărora a rezultat decesul victimei Stan Raisa Maria Nicoleta.

          Relevantă în cauză a fost expertiza genetică judiciară efectuată asupra unui obiect vestimentar ridicat de la inculpatul minor Codreanu Nicolas Masi, în urma examinării fizice a acestuia.

Conform concluziilor acestei expertize, obiectul vestimentar ridicat de la persoana bănuită prezenta urme de sânge uman, iar în urma genotipării acestei probe a rezultat că aparținea victimei Stan Raisa Maria Nicoleta .

Având în vedere faptul că din probele administrate până în prezent a reieșit că minorul Codreanu Nicolas Masi, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a victimei Stan Raisa Maria Nicoleta datorată vârstei foarte fragede (2 ani și 5 luni), i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu un obiect tăietor-înțepător, posibil cuțit, și a strangulat-o folosind o funie din material textil, împotriva acestuia a fost formulată o acuzație oficială și s-a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore pentru comiterea infracțiunii de omor calificat, prev. de art. 188 alin. 1 – art. 189 alin. 1 lit. i C.pen., cu aplic. art. 113 alin. 2 C.p.

          În cursul zilei de 30.05.2024 inculpatul minor Codreanu Nicolas Masi va fi prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile

          Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii infracțiunilor în raport de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.

          Pentru a nu fi periclitată buna desfășurare a activității de urmărire penală, în această fază a cercetărilor, nu pot fi comunicate alte informații, urmând ca  imediat ce stadiul anchetei va permite, să fie emis un nou comunicat.

          Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.