05.05.2017

 

C O M U N I C A T

 

                                                         

          Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

          I. La data de 03.05.2017 procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, desemnați să instrumenteze cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, au luat măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, față de o persoană de sex bărbătesc în vârstă de 73 de ani din com. Brebeni, jud. Olt, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Lg. nr. 78/2000.

          În fapt, s-a reținut că la data de 21.03.2017 inculpatul Ș.C. i-a oferit unui expert tehnic judiciar, desemnat să efectueze o expertiză într-o cază civilă, aflată pe rolul Judecătoriei Slatina, un plic, în interiorul căruia se afla suma de 7000 lei, pentru a-l determina pe acesta să efectueze expertiza, contrar îndatoririlor de serviciu și conform indicațiilor stabilite de către inculpat.

          Totodată, pe timpul cât se află sub control judiciar, în sarcina inculpatului Ș.C. s-au instituit, printre alte obligații, să nu depășească raza teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului care a dispus măsura și să nu comunice, pe nicio cale, cu expertul pe lângă care a intervenit.

         

          II. La data de 04.05.2017 procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, de asemenea, desemnați să instrumenteze cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, au luat măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, față de un funcționar public din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Lg. nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p.

          În sarcina acestuia, s-a reținut că, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, a primit, necuvenit, suma de 1000 lei lunar din partea administratorului SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL Slatina, în scopul de a verifica documentația întocmită de angajații acelei societăți, și dacă era conformă se admitea, iar în situația în care erau relevate neconcordanțe de prezentare, se întocmea referat de completare a documentației.

          Acea activitate a funcționarului public din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt, de primire a unei sume de bani, lunar, din partea administratorului SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL Slatina - societate care a avea ca obiect activitatea de cadastru, s-a efectuat fără nici un fel de titlu justificativ, banii fiind primiți în mod necuvenit, fără a exista vreun document din partea societății, care să evidențieze respectiva plată, în condițiile în care acesta masca primirea banilor, printr-o prestație zilnică a sa, de consultanță acordată angajaților societății susmenționate.

          Informațiile erau apoi folosite de către angajați în momentul în care întocmeau documentația cadastrală și care se regăsea și în stadiul verificării documentației de către inculpat, în cadrul atribuțiilor de serviciu desfășurate la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt.

            Totodată, pe timpul cât se află sub control judiciar, în sarcina inculpatului s-a instituit, printre alte obligații,  și aceea de a nu mai exercita funcția publică de consilier cadastru în cadrul OCPI Olt, în desfășurarea căreia a săvârșit fapta de luare de mită.

 

          III.  Tot la data de 04.05.2017, procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt,  au luat măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, față de un lucrător de poliție din cadrul IPJ Olt – Secția 6 Poliție Rurală Găneasa, Postul de Poliție Curtișoara,  ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de favorizare a făptuitorului, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, prev. de art. 269 alin. 1 C.p., art. 320 C.p. și art. 323 C.p.

          În sarcina inculpatului, s-a reținut că, a consemnat, în mod nereal, în cuprinsul unei declarații, faptul că persoana vătămată dintr-o cauză penală aflată în instrumentarea sa, și-a retras plângerea prealabilă, lucrătorul de poliție propunând ulterior, o soluție de clasare ce a fost însușită de către procuror, favorizând în felul acesta persoana cercetată.

          În sarcina inculpatului nu s-a instituit, printre alte obligații, aceea de a-i interzice exercitarea profesiei de polițist, având în vedere că, în conformitate cu dispozițiile art. 65 alin. 2 și 4 din Lg. nr. 360/2002 republicată, privind statutul polițistului, acesta urmează să fie pus la dispoziție, și să-i fie repartizate sarcini și atribuții de serviciu restrânse.     

          Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.