14.04.2016

 

 

COMUNICAT

 

         Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți aduce la cunoștință :

         Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți au dispus, la data de 12 aprilie 2016, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații  A. L. A.,  C. L. L.,  G. S. și  I. A. L.  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.

        Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat că , în perioada 2007 - 2010, inculpații, în calitate de reprezentanți legali a unui număr de  6 societăți comerciale, au înregistrat în contabilitatea firmelor controlate  facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive (reprezentând achiziții de mărfuri și servicii), pentru care  au dedus nelegal T.V.A. și au  diminuat impozitul pe profit, prejudiciind astfel bugetul de stat  cu suma de 3,5 milioane euro.
        Ulterior, prin intermediul societăților controlate, inculpații au efectuat mai multe operațiuni sau tranzacții financiare, supunând   procesului de spălare sumele de bani rezultate din infracțiunile de evaziune fiscală.

       De asemenea, menționăm că, după comiterea faptelor persoanele în cauză au cesionat părțile sociale ale firmelor implicate către cetățeni străini în scopul sustragerii de la verificările fiscale  cât și a urmării penale.

       În cauză Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți a dispus față de inculpații A. L. A.,  C. L. L.,  G. S., măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

       Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.