16.03.2016

 

C O M U N I C A T

 

                                                         

          Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          Procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus prin ordonanța din după-amiaza zilei de 15.03.2016 ora 19.30 reținerea inculpatului L.S., în vârstă de 66 ani, din com. Vlădila, jud. Olt sub aspectul săvârșirii infr. de tentativă de omor calificat prev. de art. 32 alin. 1 C.p. rap. la art. 188 alin. 1 și 2 și art. 189 alin. 1 lit. e și alin. 2  C.p. , cu aplic.art.75 al.1 lit.b C.p. și art.199 alin.1 C.p.

În fapt, s-a reținut că în noaptea de 13/14.03.2016, în jurul orelor 02:30 -03:00, pe fondul unor conflicte anterioare, inculpatul a depășit limitele unei apărări proporționale cu gravitatea atacului inițiat de către victima Ș.M. în vârstă de 35 ani (nepot de frate) care a pătruns, fără drept, în curtea locuinței sale înarmat cu două topoare, în sensul că după ce a dezarmat-o pe victimă(care se afla în stare avansată de ebrietate) și a trântit-o la pământ, a luat unul dintre cele două topoare și a lovit-o în mod repetat în zona capului, producându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 100-110 zile îngrijiri medicale de la data producerii dacă nu apar complicații și care i-au pus în primejdie viața.

          În favoarea inculpatului s-a reținut circumstanța atenuantă a scuzei provocării prev.de art.75 alin.1 lit.b C.p., respectiv depășirea limitelor legitimei apărări, motivat de faptul că atacul a fost inițiat de către victimă, care a pătruns pe timp de noapte, fără drept și înarmat, în curtea locuinței inculpatului manifestându-se violent.

          Din aceste considerente, reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, în cursul zilei de astăzi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt vor solicita judecătorului de drepturi și libertăți arestarea preventivă a inculpatului pentru o durată de 30 zile.

          Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.