18.04.2017

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

                Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a înaintat la data de 16 aprilie 2017 judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj dosarul cu propunerea de arestare preventivă în cauză a inculpatului M.D.A., din comuna Stejari, jud. Gorj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor asupra unui membru de familie, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art.188  Cod penal și la art. 199 Cod penal și loviri și alte violențe asupra unui membru de familie, prevăzută de art.199 Cod penal raportat la art.193 alin.2 Cod penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 16.04.2017, până la data de 15.05.2017, inclusiv.

        Din referatul întocmit de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj rezultă următoarele:

        Inculpatul M.D.A. locuiește împreună cu părinții săi, persoanele vătămate M.I.V. și M.G. și cu fratele său M.C.N. într-un imobil din comuna Stejari, sat Stejari, jud. Gorj.

        În seara zilei de 14.04.2017, orele 22.00, numitul M.D.A., fiind sub influența băuturilor alcoolice, a venit la domiciliu iar între el si ceilalți membri ai familiei care locuiesc și gospodăresc în același imobil a avut loc un conflict verbal care a degenerat. M.D.A. a spart geamurile de la ușa de acces in camera lor și a aruncat spre ei cu bucăți de lemn, fapt care i-a determinat pe cei trei să sară pe fereastra pentru a-și asigura scăparea.

        Martorul M.C.N. a reușit să fugă și să se ascundă sub o placă de azbest din curte. Între timp, persoanele vătămate M.G. și M.I.V. au încercat să iasă din curte, dar persoana vătămată M.G. a fost lovit cu o bâtă în zona capului de către inculpatul M.D.A., după care a fost lovit cu un cuțit în zona axilă și laterală torace stâng.

        Persoana vătămată M.I.V. a încercat să-și apere soțul, fiind lovită de inculpat cu bâta în cap și a suferit leziuni inclusiv la nivelul mâinilor, în momentul deposedării inculpatului de cuțitul pe care îl folosise la agresarea soțului său.

        Apoi, persoana vătămată M.G. a reușit să fugă din curtea casei și a sărit gardul la vecina sa, F R, pentru a scăpa de urmărirea agresorului.

        Persoana vătămată M.I.V. împreună cu martorul M.C.N. (care reușise să fugă din curtea casei prin escaladarea gardurilor vecinilor pentru a ajunge în stradă), au reușit să fugă de inculpat pe o distanță de circa 1 kilometru până la locuința martorei B P.

        Persoana vătămată M.I.V. a ajuns la locuința  martorei B.P. având asupra sa cuțitul folosit în agresiune de către inculpat, pe care l-a depus pe o măsuță din locuința acesteia, spunându-i ce s-a întâmplat.

        Persoana vătămată M.G. a anunțat telefonic organele de poliție și ambulanța despre cele întâmplate, în vederea acordării de ajutor.

                Din concluziile preliminare medico-legale rezultă că persoana vătămată M.G. prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur și corp tăietor înțepător (cuțit), putând data din 14.04.2017. Necesită de la producere 16-18 zile îngrijiri medicale și nu i-au pus în primejdie viața, iar persoana vătămată M.I.V. prezintă leziuni ce s-au putut produce prin lovire cu un corp dur cu margine ascuțită(cuțit) și necesită de la producere 5-6 zile de îngrijiri medicale, neputând în primejdie viața victimei.

                Procurorul, constatând că leziunile latero-toracic stânga unde a fost identificata plaga penetrantă, produse persoanei vătămate M.G., sunt leziuni ce au putut fi cauzate numai în cazul unor acte de agresiune fizică de mare intensitate, evaluând modul și împrejurările în care fapta a fost comisă, a reținut existența intenției indirecte de a ucide, cu consecința încadrării juridice a faptei în tentativă de omor.         

                Prin ordonanța din data de 15.04.2017 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus reținerea preventivă a suspectului M.D.A. pentru săvârșirea infracțiunilor de  tentativă la omor prev de art 32 Cod penal rap. la art. 199 alin. 1 C.p. rap. la 188 alin. 1 C.p. si loviri și alte violențe prev. de art.199 alin.1 C.pen rap.la art.193 alin.2 C.pen.  cu aplic.art.38 alin.1 C.pen., pe o durată de 24 ore, începând de la data de 15.04.2017, ora 21:10, până la data de 16.04.2017, ora 21:10.

                Prin ordonanța din data de 16.04.2017 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul M.D.A., pentru săvârșirea infracțiunilor de  tentativă la omor prev de art 32 Cod penal rap. la art. 199 alin. 1 C.p. rap. la 188 alin. 1 C.p. si loviri și alte violențe prev. de art.199 alin.1 C.pen rap.la art.193 alin.2 C.pen.  cu aplic.art.38 alin.1 C.pen.

           Propunerea de arestare preventivă a inculpatului este motivată prin faptul că din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul M.D.A. a săvârșit infracțiunile reținute în sarcina sa și există situația de arestare preventivă prevăzută de art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală.  

        În acest sens, s-a motivat propunerea de arestare preventivă prin faptul că din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții (tentativă de omor) pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare și o infracțiune contra integrității corporale și sănătății ( lovirea și alte violențe), săvârșite în condițiile violenței în familie, iar pe baza evaluării gravității faptelor, a modului și a circumstanțelor de comitere a acestora, se apreciază că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, măsura fiind astfel justificată pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și pentru desfășurarea în bune condiții a procesului penal.

        Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj a admis propunerea parchetului și a dispus arestarea preventivă a inculpatului M.A.D. pentru 30 de zile, astfel cum s-a solicitat.

        Ancheta continuă, pentru stabilirea adevărului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea de infracțiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

          Facem însă în continuare precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acțiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.