C O M U N I C A T

18.12.2017

 

                   Instituția purtătorului de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina  este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina  efectuează cercetări într-un dosar penal în care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

- M. I, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, prev. de art. 257 alin.1 rap. la art. 193 alin. 2 din C.pen cu aplicarea art. 41 C.pen.;

- M. T., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, prev. de art. 257 alin.1 rap. la art. 206 alin. 1 din C.pen.

În cuprinsul ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, pe baza aprecierii probelor, s-a reținut următoarea situație de fapt, pe scurt:

„La data de 13.12.2017, mai mulți agenți de poliție din cadrul Poliției Municipiului Slatina – Biroul Rutier au executat misiuni pe linie de circulație pe raza Municipiului Slatina, conform planului de acțiune pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.

În jurul orelor 18:30 o autospecială de poliție marca Dacia Logan MCV, a fost acroșată de un alt autovehicul care nu a oprit, continuându-și deplasarea spre partea de jos a orașului. Echipajul respectiv a comunicat prin stația de emisie-recepție acest eveniment, motiv pentru care echipajul format din agent șef C.M.D. și agent principal B.M.M., a organizat un filtru în partea de jos a orașului, în scopul identificării autovehiculului respectiv.

La un moment dat, cei doi agenți au observat un autovehicul care corespundea descrierii și au pornit în urmărirea acestuia.

Conducătorul autovehiculului respectiv, inculpatul M.T, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, nu a respectat semnalele polițistului rutier și a încercat să fugă pe strada Grădiște. Pe strada respectivă se adunase o mulțime de aproximativ 50 de persoane, alertați de semnalele acustice și luminoase ale autospecialei de poliție. Mulțimea respectivă a permis trecerea autovehiculului urmărit, în care se aflau pe locul șoferului inculpatul M.T și pe locul pasagerului dreapta-față inculpatul M.I blocând trecerea autospecialei de poliție. 

După ce inculpații au coborât, în autovehicul s-a urcat o altă persoană din grup, rămasă neidentificată și a continuat deplasarea cu autovehiculul respectiv, pentru a-l ascunde și îngreuna cercetările organelor de poliție.

Inculpatul M.T s-a deplasat pe partea stângă a autospecialei, la geamul portierei stânga-față amenințând cu moartea organele de poliție și adresând injurii. Inculpatul M.I    s-a deplasat pe partea dreaptă a autospecialei, unde se afla partea civilă Agent Șef  C.M.D., care avea mâna dreaptă pe pistol iar mâna stângă pe lateralul ușii, solicitându-i inculpatului să elibereze calea de acces. În acel moment inculpatul M.I, a lovit cu mâinile puternic în portiera dreapta-față prinzându-i persoanei vătămate mâna stângă  între caroserie și portieră, aceasta suferind leziuni traumatice.

Partea civilă Agent Șef C.M.D. s-a urcat în autovehicul și a așteptat sosirea întăririlor, care fuseseră solicitate anterior. În acest interval de timp inculpatul M.I a adresat amenințări cu moartea și exercitarea de acte de violență față de organele de poliție. La vederea celorlalte echipaje de poliție și jandarmerie mulțimea s-a dispersat, iar echipajul format din Agent Șef C.M.D și Agent Principal B.M.M, a pornit în căutarea autovehiculului respectiv, care a fost descoperit pe un drum neasfaltat, acoperit cu pături, cu geamul stânga față deschis.

Ulterior echipajul s-a întors pe strada Grădiște, unde fusese anunțat că a fost identificat inculpatul M.T. În momentul în care partea civilă Agent Șef C.M.D a coborât din autospecială, iar  în fugă a început deplasarea către el, inculpatul M.I, care l-a apucat de gulerul de la geacă și l-a lovit în zona coastelor. Din certificatul medico-legal nr. 1145/A2 rezultă că partea civilă Agent Șef C.M.D a suferit traumatism mână stângă falangă și traumatism hemitorace dreapta, necesitând 5-6 zile de îngrijiri medicale.  „

În baza încheierii din data de 15.12.2017, Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Slatina a dispus arestarea preventivă a inculpaților M.I și M.T pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15.12.2017 și până la data de 13.01.2018 inclusiv.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale sau luarea unei măsuri preventive sunt instituții reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.