20.06.2017

 

C O M U N I C A T

                                                         

          Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          În continuarea cercetărilor ce se efectuează de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, în dosarul penal privind un funcționar public din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Olt,  cu privire la care au fost furnizate informații prin intermediul comunicatului din data de 05.05.2017, încunoștințăm că a fost extinsă urmărirea penală cu privire la alte două persoane, respectiv suspecții DM și VDB, cu privire la cel din urmă, în cursul zilei de 20.06.2017, fiind luată și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de instigare la dare și luare de mită prev. de art. 25 C.p. anterior, rap. la art. 255 C.p. anterior cu aplic. art. 6 din Lg. nr. 78/2000 și respectiv art. 47 C.p. rap. la art. 289 C.p. cu aplic. art. 6 din Lg. nr. 78/2000.

          În fapt, cu privire la suspectul VDB care, la data de 20.06.2017 a dobândit și calitatea de inculpat, s-a reținut că a inițiat constituirea unui număr de 3 societăți care acționau ca un tot unitar, respectiv SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL, SC CONTIS COMPANY SRL și SCA Ciobanu și Asociații.

          Întrucât nu răspundeau exigențelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul VDB a decis să coopteze în cadrul uneia dintre acestea, un funcționar de la OCPI Olt care să verifice, în prealabil documentația întocmită de către angajații SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL – având ca activitate, cadastru- astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.

          În acest scop, inculpatul a exercitat activități de determinare mediată, în urma cărora alte două persoane, angajate ale societății controlate de acesta, i-au dat funcționarului din cadrul OCPI, suma de 1000 lei lunar, în perioada ianuarie 2012-martie 2015, bani necuveniți, care nu erau evidențiați în actele contabile, întrucât funcționarul OCPI nu era angajat al societății comerciale, iar în cadrul atribuțiunilor sale de serviciu aviza și documentația întocmită de către angajații SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL Slatina.

          Reținând motive ce țin de modalitatea faptică de desfășurare a activității infracționale și pentru a preîntâmpina activități cu implicații în domeniul infracțional al corupției, raportat și la atitudinea procesuală a inculpatului VDB, acestuia i-a fost îngrădit dreptul de a se deplasa pe o rază teritorială mai mare decât teritoriul României.

          De asemenea, i-a fost impusă obligația de a nu comunica cu ceilalți inculpați și martori din dosar.

          Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.