din 24.10.2016
COMUNICAT DE PRESĂ
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat în cursul zilei de duminică 23 octombrie 2016, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj, luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile cu privire la inculpații:
-BONCULESCU MARINICĂ, zis Sandokan cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de tentativă de omor prev. de art. 32 rap.la art.188 Cpen. și tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 C.p, în condițiile art. 77 lit. a din Codul penal totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal art. 41 alin. 1 Cod penal;
-NIȘCIUC MARIUS, zis Mariusică, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de tentativă de omor prev. de art. 32 rap.la art.188 Cpen., tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 C.p, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prev. de art. 342 alin 1 C.p și uz de armă fără drept prev. de art. 343 alin 1 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din Codul penal, în condițiile art. 77 lit. a din Codul penal și art. 41 alin. 1 Cod penal;
-CĂLDĂRARU RĂZVAN zis Greuceanu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de tentativă de omor prev. de art. 32 rap.la art.188 Cpen, tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 C.p, cu aplic. art. 77 lit. a din Codul penal, violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin. 2 din Codul penal și distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din Codul penal.
Din starea de fapt reținută de procuror a rezultat că în data de 18.10.2016, la domiciliul martorului B A din Municipiul Târgu Jiu, jud. Gorj a fost organizată o petrecere ca urmare a faptului că proprietarul s-a liberat din penitenciar unde executase o pedeapsă privativă de libertate, împrejurare în care alături de membrii familiei sale a fost invitată și persoana vătămată Ș I. S-a reținut că acesta din urmă, pe fondul unor relații de prietenie mai vechi, a invitat la rândul său la petrecere și alte persoane.
Pe parcursul cercetărilor a rezultat că în jurul orei 18.00, la locuința martorului B A șiau făcut apariția înarmați cu arme albe și de foc, numiții Bonculescu Marinică, zis Sandokan, Nișciuc Marius, zis Mariusică și Căldăraru Răzvan, zis Greuceanu, care pe fondul unui conflict mai vechi au intenționat să se răzbune pe D M și celelalte persoane din anturajul acestuia, prezente la petrecere.
Astfel, inculpatul Nișciuc Marius, fiind înarmat cu un pistol, l-a lovit cu mânerul acestuia pe B M C în zona feței, conflict care a avut loc pe str. Aurel Vlaicu, întrucât acesta din urmă părăsise în fugă curtea locuinței lui B A. La scurt timp, inculpatul Căldăraru Răzvan zis Greuceanu, înarmat cu o secure a intenționat să-l lovească de două ori în zona capului pe B M C, punându-i în pericol viața.
Faptul că rezultatul letal nu s-a produs s-a datorat parării prima oară a loviturii cu mâna stângă de către persoana vătămată B M C, iar a doua oară acesta din urmă a fugit din direcția securii, ceea ce nu înlătură intenția inculpatului de a-i suprima viața.
Dat fiind faptul că B M C și-a asigurat scăparea prin fugă, cei doi inculpați s-au întors la locuința lui B A, cu intenția de a continua conflictul cu celelalte persoane care se aflau în acea locație.
În această situație, persoana vătămată Ș I a intervenit pentru a aplana conflictul împrejurare în care, inculpatul Bonculescu Marinică a intenționat să-l lovească cu o secure în zona capului, urmărind să-i suprime viața, însă acest rezultat nu s-a produs deoarece persoana vătămată a avut prezența de spirit să pareze lovitura cu un scaun care l-a găsit în apropiere.
În acele împrejurări, inculpatul Nișciuc Marius, având asupra sa o armă letală (pistol) a tras în direcția lui Ștefănescu Ionel, rezultatul fiind producerea unei plăgi prin împușcare la nivelul coapsei membrului inferior drept.
Imediat după consumarea infracțiunii, persoana vătămată, Ștefănescu Ionel, a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale, fiind internat cu diagnosticul plagă împușcată coapsă dreaptă, 1/3 medie, coapsă internă cu corp străin reținut
În urma intervenției chirurgicale, din coapsa dreaptă, partea exterioară spate a fost recuperat proiectilul, glonț de calibru aproximativ 5-6 mm.
Fiind examinat din punct de vedere medico-legal, conform RML nr. 1437/19.10.2016, s-au formulat concluzii în sensul că leziunea traumatică la nivelul coapsei s-a putut produce prin împușcare, care poate data din data de 18.10.2016, și necesită de la producere 8-9 zile de îngrijiri medicale. Totodată conform aceluiași raport medico-legal, s-a stabilit că leziunile constatate nu au pus în primejdie viața victimei întrucât nu a interesat vasele mari ale membrului inferior.
Cu toate acestea, din probele administrate ulterior în cauză a rezultat că în momentul în care a executat focul de armă inculpatul a vizat corpul persoanei vătămate și nu membrele inferioare, leziunea mai ușoară produsă fiind rezultatul unei întâmplări.
Intenția inculpatului a fost de a suprima viața victimei, întrucât acesta a armat și a apăsat de mai multe ori pe trăgaciul pistolului, însă doar unul dintre cartușe a intersectat corpul persoanei vătămate.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că inculpații Bonculescu Marinică, Nișciuc Marius și Căldăraru Răzvan nu sunt autorizați pentru a deține, purta, folosi arme și muniții letale sau neletale și nu au depus documente în vederea autorizării.
Inculpații, deși au fost citați în repetate rânduri în vederea audierii, s-au sustras cercetărilor, părăsind municipiul și ascunzându-se pe la diferite rude sau cunoștințe, până în seara de 22.10.2016, când inculpații Bonculescu Marinică și Nișciuc Marius s-au prezentat din proprie inițiativă la sediul Poliției Municipiului Tg-Jiu, iar după audiere s-a dispus cu privire la fiecare dintre aceștia măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore.
De asemenea, tot pe fondul răzbunării, la data de 20.10.2016, în jurul orei 17.00, numitul Căldăraru Răzvan zis Greuceanu, având asupra sa un topor, a pătruns fără drept în curtea locuinței persoanei vătămate B E, concubina martorului B A, la aceeași locație din mun. Tg.-Jiu unde avusese loc scandalul inițial, unde a spart mai multe geamuri ale imobilului persoanei vătămate, după care a părăsit curtea imobilului și în continuare se sustrage cercetărilor.
S-a apreciat de procuror că actele de agresiune săvârșite de către cei trei inculpați întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de tentativă la omor, întrucât intenția acestora a fost de a curma viața victimelor.
În motivarea propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj se arată că lăsarea în libertate a inculpaților ar putea pune în pericol viața persoanelor vătămate Ș I și B M C, mai ales că până în prezent nu a fost descoperit pistolul folosit de inculpatul Nișciuc Marius.
De asemenea, arestarea preventivă a inculpaților ar crea o stare de siguranță pentru opinia publică, iar din probatoriul administrat până în prezent în cursul urmăririi penale, există indicii temeinice care conturează bănuiala rezonabilă în sensul art.5 pct.1 lit. c din CEDO că inculpații au săvârșit infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală.
Inculpatul Căldăraru Răzvan, zis Greuceanu a fugit și s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj a admis în cursul zilei de duminică, 23 octombrie 2016, propunerea parchetului și a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpați, pentru 30 de zile.
Ulterior, inculpatul Căldăraru Răzvan, zis Greuceanu a fost prins și urmează să fie prezentat în cursul zilei de azi, 24 octombrie 2016, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj, pentru confirmarea arestării preventive și a executării mandatului emis față de acesta, în lipsă.
Ancheta continuă, pentru stabilirea adevărului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea de infracțiuni.
Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acțiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.
PURTĂTORUL DE CUVÂNT,