27.05.2016

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

        Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

                Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj luarea față de inculpata persoană juridică S.C. PREST CONSTRUCT S.R.L. Rovinari a măsurilor preventive constând în:

-        interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice;

-        interzicerea operațiunilor patrimoniale susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvența constând în înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea sa, pentru o perioadă de 60 de zile.

                Față de persoană juridică S.C. PREST CONSTRUCT S.R.L. Rovinari procurorul a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prevăzută de art. 9 alin.1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, constând în aceea că în perioada 2010-2013 a înregistrat în evidența contabilă facturi fiscale emise de S.C. A…. S.R.L., ce nu reflectă realitatea, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu suma de 381.558 lei reprezentând TVA și impozit pe profit, la care se adaugă în continuare dobânzi și penalități conform Codului de procedură fiscală.

                Din referatul parchetului cu propunerea de luare a măsurilor preventive rezultă că acestea au ca justificare prevenirea finalizării cu succes a procedurii insolvenței, având drept consecință nu doar dizolvarea persoanei juridice și imposibilitatea tragerii la răspundere penală, cât mai ales sustragerea de la urmărire și iminenta luare a unor măsuri asiguratorii în procesul penal, în vederea reparării pagubei și a recuperării prejudiciului.

                Prin încheierea pronunțată în data de 27 mai 2016, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj a admis propunerea și a dispus față de persoana juridică inculpată S.C. PREST CONSTRUCT S.R.L. a măsurilor preventive solicitate.

        Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă în nici un mod prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.