C O M U N I C A T

 

Instituția purtătorului de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina  este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina,  efectuează cercetări într-un dosar penal în care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

 

- U.D.F., sub aspectul savârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 din C.p, ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1,2 și 4 rap la art 194 alin. 1 lit.b din C.p., două (2) infracțiuni de ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1,2 și 4 rap la art 206 alin. 1 din C.p. și distrugere  prev. și ped. de art. 253 alin.1 C.p.;

- U.C.I.,  sub aspectul savarsirii infractiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice prev. și ped. de art. 371 din C.p, trei (3) infracțiuni de ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1,2 și 4 rap la art 206 alin. 1 din C.p., complicitate la infracțiunea de ultraj, prev si ped. de art. 48 rap la art. 257 alin.1,2 și 4 rap la art.194 alin.1 lit. b din. C.p.,  si  lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, faptă prev. și ped. de art. 203 din C.p.;

- B.M., sub aspectul savarsirii infractiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, prevazută de art. 371 din C.p, complicitate la infracțiunea de ultraj, prev si ped. de art. 48 rap la art. 257 alin.1,2 și 4 rap la art.194 alin.1 lit. b din. C.p., și lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, faptă prev. și ped. de art. 203 din C.p., cu aplic. art. 99 și urm. C.p.;

- B.C.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 din C.p, complicitate la infracțiunea de ultraj, prev si ped. de art. 48 rap la art. 257 alin.1,2 și 4 rap la art.194 alin.1 lit. b din. C.p., și lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, faptă prev. și ped. de art. 203 din C.p.

- E.N.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 din C.p, complicitate la infracțiunea de ultraj, prev si ped. de art. 48 rap la art. 257 alin.1,2 și 4 rap la art.194 alin.1 lit. b din. C.p., și lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, faptă prev. și ped. de art. 203 din C.p.

În cuprinsul ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, pe baza aprecierii probelor, s-a reținut următoarea situație de fapt, pe scurt:

În data de 26.10.2017, numiții B.M., B.C.A., U.D.F., E.N.A. și U.C.I., au aruncat cu pietre asupra casei vecinului lor, M.I., și au adresat injurii și amenințări, au distrus parțial gardul împrejmuitor al locuinței cu scopul de a pătrunde în locuința acestuia, aducând atingeri grave demnității persoanelor, motiv pentru care persoana vătămată a apelat SNUAU 112. Sosite la fața locului, organele de poliție, în timp ce discutau cu familia M., au constatat faptul că din curtea familiei U. sunt aruncate pietre, fiind avariată autospeciala acestora cu nr. de înregistrare MAI 29643. Constatând starea de necesitate constând în iminența pericolului de a fi vătămată integritatea corporală a soților M. și a organelor de poliție, precum și a bunurilor acestora, agenții de poliție s-au deplasat la locuința familiei U., unde în interior au observat șapte persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice și care adresau amenințări cu moartea și injurii la adresa polițiștilor și a vecinilor, iar pentru înlăturarea pericolului, lucrătorii de poliție au pătruns în interiorul imobilului circa 10 -15 metri cu scopul de  a împiedica agresorii să mai arunce cu pietre. În  momentul  în care ag. șef adj. T.D. și ag. șef adj. B.C. ieșeau din curtea imobilului cu numitul U.D.F, acesta a devenit agresiv, opunându-se la încătușare și a aplicat o lovitură cu piciorul drept în piciorul stâng al agentului de poliție B.C., care a căzut la sol, fiindu-i fracturat piciorul. După această lovitură, ceilalți doi agenți de poliție au protejat polițistul rănit și aflat în imposibilitate de a se deplasa, pentru a nu fi lovit în continuare de cele șapte persoane aflate în curtea imobilului și care ieșiseră în fața locuinței, adresând în mod repetat injurii la adresa polițiștilor. Deși au constatat starea gravă a sănătății agentului de poliție B.C., care acuza dureri insuportabile la piciorul stâng, numiții U.C.I.,, B.M., B.C.A. și E.N.A nu au acordat ajutor acestuia și nu au solicitat intervenția Serviciului de Ambulanță pentru acordarea îngrijirilor medicale, continuând adresarea de amenințări cu moartea la adresa polițiștilor până la sosirea echipajelor de intervenție rapidă din cadrul S.A.S Olt. Agentul de poliție B.C. a fost transportat la Spitalul Județean Slatina unde a fost constatată o dublă fractură de gambă stângă tibie și peroneu, cu deplasarea ambelor oase; din concluziile preliminare stabilite de către medicul legist a rezultat faptul că numitul B.C. prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 26.10.2017, prin lovire cu corp dur, necesitând pentru vindecare un nr. de 120 zile îngrijiri medicale.

Prin ordonanța din data de 27.10.2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul minor B.M. pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 27.10.2017 și până la data de 25.12.2017 , inclusiv.

În baza încheierii din data de 27.10.2017, Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Slatina a dispus arestarea preventivă a inculpaților U.D.F., U.C.I., B.C.A. și E.N.A. pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.10.2017 și până la data de 25.11.2017 inclusiv.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale sau luarea unei măsuri preventive sunt instituții reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.